Wat is een zorgverzekering?

0
589

Een zorgverzekering, ook wel basisverzekering of zorgpolis genoemd, is een verplichte ziektekostenverzekering voor iedereen die in Nederland woont of werkt. De zorgverzekering dekt de ziektekosten, denk bijvoorbeeld aan kosten voor medicijnen of een bezoek aan het ziekenhuis of de huisarts. Wanneer je zorg nodig hebt kun je de kosten vaak (deels) verhalen op je zorgverzekeraar, maar houd het altijd goed in de gaten. Naast de vastgestelde verplichte vergoedingen van de Rijksoverheid die in de basisverzekering moeten zitten, kunnen er namelijk wijzigingen worden gemaakt in de basis en aanvullende verzekering binnen eenzelfde zorgverzekeraar.

Verschillende soorten polissen

Er zijn twee soorten polissen, namelijk naturapolissen en resitutiepolissen. Zorgverzekeraars, zoals De Friesland, bieden daarnaast vaak ook één of meer combinatiepolissen aan. Doordat er meerdere polissen worden aangeboden heeft men zelf de keuze in de declaratie wijze en zorgkeuze. Maar, waar bestaan de meest gangbare polissen uit? Hieronder worden ze in een overzicht kort uitgelegd:

  • Naturapolis, bij een naturapolis betaald de zorgverzekeraar direct de zorgkosten als de verzekerde naar een zorgaanbieder gaat waarmee de verzekeraar een contract heeft. Als de verzekerde kiest voor een zorgaanbieder zonder contract met de zorgverzekeraar, wordt de rekening vaak niet helemaal vergoed.
  • Restitutiepolis, met een restitutiepolis kan de verzekerde zelf de zorgaanbieder kiezen. De zorgaanbieder heeft geen overeenkomst met de zorgverzekeraar, maar er kunnen wel voorwaarden opgenomen zijn in de zorgpolis waaraan de zorgaanbieder moet voldoen. Daarnaast moet de verzekerde meestal eerst zelf de rekening betalen en deze vervolgens indienen bij de zorgverzekeraar.
  • Combinatiepolis, deze polis bestaat uit een combinatie van een naturapolis en een restitutiepolis. Hierbij kan de verzekerde wél zelf de zorgaanbieder kiezen en wordt zowel een deel van de kosten rechtstreeks betaalt door de zorgverzekeraar als een andere deel dat kan je declareren.

Zorgverzekeringen vergelijken en kiezen

Naast de verschillende basisverzekeringen is er ook een mogelijkheid om vrijwillig een aanvullende verzekering af te sluiten. Dit is een verzekering voor de zorgkosten die niet in het basispakket zitten, denk hierbij aan een tandartsverzekering of vergoeding voor de fysiotherapeut. Doordat er een groot verschil zit in zorgverzekeringen, is het belangrijk om goed te vergelijken om uiteindelijk voor de zorgverzekering te kiezen die het beste bij jou past.