Het belang van je tracken van je sportprestaties

0
37

Wanneer je serieus met sporten bezig bent, dan weet je hoe belangrijk het is om je prestaties bij te houden. Waar we dit tot jaren gelden op allerlei onhandige manieren moesten doen, kan dit vandaag de dag een stuk eenvoudiger. Door een sporthorloge te dragen kun je namelijk je hartslag meten en ook direct de tijd bijhouden. Afhankelijk van welk horloge je kiest, zijn er nog veel meer opties. Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat je misschien niet direct de voordelen ervan inziet of nog twijfelt wat het voor jou kan betekenen, hebben wij een aantal argumenten voor je, die je ongetwijfeld van gedachten zullen veranderen.

Inzicht in je voortgang

Het bijhouden van je sportprestaties geeft je waardevol inzicht in je voortgang. Zo heb je namelijk de mogelijkheid om je prestaties te kunnen verbeteren en ook te kijken of je misschien bepaalde patronen hebt, waar je vervolgens aan kunt werken. Stel dat je regelmatig hardloopt en je bij een bepaalde snelheid iedere keer een te hoge hartslag hebt, dan is het wel handig om dit te weten. Vaak zien we dat wanneer de intensiteit van de training wat omlaag gaat, de prestaties verbeteren. Door alles goed bij te houden, kun je bepaalde doelen stellen die ook realistisch zijn en kun je precies zien waar verbetering nodig is. Niet voor niets wordt ook alles bij de fysio Leeuwarden bijgehouden, bijvoorbeeld wanneer je bepaalde klachten hebt. Zo kan het zijn dat je bij een hoge intensiteit pas last krijgt, dan is het wel prettig dat jij, maar ook de fysio, dit weet.

Motivatie om te blijven verbeteren

Als sporter wil je natuurlijk het allerbeste in jezelf naar boven halen. Dit kan alleen op het moment dat je weet hoe je het de vorige training hebt gedaan. Draag je een fitbit, dan weet je precies hoe je de vorige keer hebt gepresteerd, zodat je op basis daarvan net even een tandje bij kunt zetten. Dit zorgt er niet alleen voor dat je keer op keer beter blijft worden, maar ook dat je gemotiveerd blijft. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat je net even een stapje harder loopt op het moment dat je weet dat je tijdens je training je tijd van de vorige kunt verbeteren.

Gericht trainen

Wanneer je regelmatig hardloopt, dan weet je hoe belangrijk het is om je trainingen goed uit te denken. Helemaal wanneer je traint voor een halve of zelfs hele marathon, is het belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Waar we vaak denken dat het gaat om de afstand die we moeten kunnen lopen, is het veel belangrijker om een constante hartslag te kunnen houden. Overigens voorkom je ook dat je straks voor een blessure naar de fysiotherapeut drachten moet, aangezien je tijdig een signaal krijgt wanneer je over de grens gaat. Natuurlijk kan het voorkomen dat je om wat voor reden ook toch geblesseerd raakt, maar overtraind is met een Fitbit bijna niet mogelijk. Reden genoeg om er eens een aan te schaffen als je het ons vraagt.